Reštaurácie pre zdravý život
Vianoce a majonézový šalát idú ruka v ruke. V našej verzii myslíme na vegánov, ľudí s alergiou na vajíčka a v neposlednom rade aj na tých, čo šalátu nevedia odolať, ale klasická majonéza im spôsobuje tráviace ťažkosti. Takže vianočné hodovanie je zachránené. Napriek tomu nezabúdajme, že striedmosť v jedení je najlepším receptom zdravého stravovania.
Suroviny na šalát
- 1,5 kg zemiaky
- 3 ks mrkva
- 2 ks petržlen
- 1/2 ks zeler
- 330 g hrášok (mrazený alebo sterilizovaný)
- 6 ks sterilizované uhorky
- 1 ks cibuľa
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- petržlenová vňať
- vegánska majonéza
Suroviny na nálev
- 2 ks bobkový list
- 1 PL trstinový cukor
- 4 ks nové korenie
- 2 PL ocot
- 1 dcl zeleninový vývar.
Postup
Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode. Zvlášť uvaríme koreňovú zeleninu v osolenej vode. Keď je zelenina mäkká, vývar z nej zlejeme a použijeme na prípravu nálevu. Do zeleninového vývaru pridáme všetky suroviny na nálev a necháme prevrieť. Uvarené zemiaky, zeleninu i nálev necháme vychladnúť. Zemiaky ošúpeme a spolu so zeleninou nakrájame, pridáme hrášok, nakrájané uhorky, cibuľu a petržlenovú vňať, nálev a majonézu podľa chuti. Premiešame a dochutíme čiernym korením a soľou. Necháme odležať na chladnom mieste.