Vegánsky vianočný šalát

Vianoce a majonézový šalát idú ruka v ruke. V našej verzii myslíme na vegánov, ľudí s alergiou na vajíčka a v neposlednom rade aj na tých, čo šalátu nevedia odolať, ale klasická majonéza im spôsobuje tráviace ťažkosti. Takže vianočné hodovanie je zachránené. Napriek tomu nezabúdajme, že striedmosť v jedení je najlepším receptom zdravého stravovania.

Suroviny na šalát

  • 1,5 kg zemiaky
  • 3 ks mrkva
  • 2 ks petržlen
  • 1/2 ks zeler
  • 330 g hrášok (mrazený alebo sterilizovaný)
  • 6 ks sterilizované uhorky
  • 1 ks cibuľa
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • petržlenová vňať
  • vegánska majonéza

Suroviny na nálev

  • 2 ks bobkový list
  • 1 PL trstinový cukor
  • 4 ks nové korenie
  • 2 PL ocot
  • 1 dcl zeleninový vývar.

Postup

Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode. Zvlášť uvaríme koreňovú zeleninu v osolenej vode. Keď je zelenina mäkká, vývar z nej zlejeme a použijeme na prípravu nálevu. Do zeleninového vývaru pridáme všetky suroviny na nálev a necháme prevrieť. Uvarené zemiaky, zeleninu i nálev necháme vychladnúť. Zemiaky ošúpeme a spolu so zeleninou nakrájame, pridáme hrášok, nakrájané uhorky, cibuľu a petržlenovú vňať, nálev a majonézu podľa chuti. Premiešame a dochutíme čiernym korením a soľou. Necháme odležať na chladnom mieste.