Kapor nech si ďalej pláva

V mnohých domácnostiach si Vianoce bez kapra nevedia predstaviť. My sme si to predstavili a ponúkame vám kreatívnu alternatívu vianočnej klasiky, ktorej sa potešia všetci, ktorí ryby vidia radšej plávať vo vode ako ležať na svojom tanieri.

Možností, ako pripraviť vegánskeho „kapra“ je niekoľko. V tejto verzii použijeme tofu, ktoré je vďaka svojej štruktúre schopné absorbovať rôzne chute a navyše je aj bohaté na bielkoviny.

Ak tofu nie je vaša obľúbená surovina, máme pre vás aj alternatívny recept, v ktorom používame zeler.

Ingrediencie

„Kapor“ (6 ks):

  • 3×180 g biele tofu
  • 50 ml sójová omáčka
  • 6 ks nori riasa na sushi
  • olej na vysmážanie

Trojobal:

  • 20 g kukuričný škrob alebo múka
  • „Vajce“:
    5 g ľanové semienka
    100 ml sójové mlieko
  • „Strúhanka“:
    100 g kukuričná strúhanka
    1 PL lahôdkové droždie
    1/2 ČL mletá červená paprika
    štipka soľ

 

Postup

Začneme s prípravou vegánskeho vajíčka. Ľanové semiačka namočíme do sójového mlieka na 1 hodinu a necháme napučať.

Následne hmotu vymixujeme do hladka. Tofu pozdĺžne prerežeme na 2 bloky a marinujeme v sójovej omáčke asi 30 minút. S kvádrovým tvarom sa bude pracovať ľahšie, ale ak chcete svojich hostí potešiť, môžete trošku popustiť uzdu fantázii a z tofu vykrojiť ľubovoľný tvar.

Keď je tofu plátok namarinovaný, zabalíme ho do nori riasy, ktorú predtým na chvíľu namočíme do vody, aby bola tvarovateľná. Tofu obalené v riase najskôr obalíme v škrobe, následne v ľanovom „vajci“ a nakoniec v „strúhanke“.

Vyprážame v rozpálenom oleji asi 1 minútu z každej strany.