Gazpacho

Gazpacho je považované za symbol letnej kuchyne Španielska. Pochádza z najjužnejšej časti Španielska – z Andalúzie. Každá rodina a región má svoj vlastný spôsob prípravy, ale základné ingrediencie zostávajú rovnaké. Je to ideálna polievka do horúcich dní – chutná, osviežujúca, bohatá na vitamíny a v súčasnosti aj veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu. Moderný mixér nám túto dobrotu pripraví za pár sekúnd, v minulosti bola jej príprava fyzicky oveľa náročnejšia, nakoľko sa všetky suroviny museli ručne drviť v mažiari.

Studená polievka s dlhoročnou tradíciou

Zaujímavé je, že bez Krištofa Kolumba by španielska gastronómia nebola tým, čím je dnes. Kolumbus totiž v 15. storočí z južnej Ameriky priniesol aj jednu z kľúčových ingrediencií gazpacha – paradajku, ktorá bola dlhé roky považovaná iba za okrasnú rastlinu.

Ingrediencie

  • 120 g paradajky
  • 1/4 červenej cibule
  • 1 šalátová uhorka
  • hrsť čerstvej bazalky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 chili paprička
  • 1 PL balsamico
  • 1 PL olivový olej
  • 1 dcl vody
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

Všetky suroviny rozmixujeme a pri servírovaní ozdobíme balsamico krémom a čerstvou bazalkou.